Gratis digitale schrijfhulp

Posted in Algemeen by Alex on 12 September 2014

Het project ‘Elektronisch platform wetenschappelijk schrijven’ van de KU Leuven heeft een digitale schrijfhulp opgeleverd. Op de site http://ilt.kuleuven.be/schrijfhulp voer je in een vakje een tekst in, waarna de site drie punten controleert: structuur en samenhang, stijl en spelling. De tool markeert en telt een aantal mogelijke problemen en fouten in de tekst.

Bijzonder is dat de tool niet alleen naar spelfouten kijkt, maar ook naar structuur en samenhang. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aanwezigheid van (te) vaak gebruikte woorden, de zins- en alinealengte en structuurwoorden zoals vervolgens, omdat en zoals. Bij stijl komen een paar vaak voorkomende fouten aan bod, zoals een overdadig gebruik van passieven en ‘vervagers’: woorden als verschillende, sommige, bepaalde en vaak.

Het laatste onderdeel is de spellingcontrole: “De onze werkt beter dan die van Word”, beweert De Wachter van de KU Leuven. Al voegt ze er meteen aan toe dat spelling niet het grootste struikelblok is: “Spelfouten springen het snelst in het oog, maar vaak zijn ze een indicator van andere problemen, zoals een slechte structuur en stijl.” Werkwoordspelling is overigens uitgesloten, omdat de tool niet kan ontleden. Blijven oefenen op Gespeld.nl dus!

Online schrijfhulp: http://ilt.kuleuven.be/schrijfhulp (inmiddels offline, wellicht door onverwachte populariteit?)
Bron: http://nieuws.kuleuven.be/node/13852