De sturende kracht van taal

Ronny Boogaart is docent en onderzoeker bij de opleidingen Nederlands en Taalwetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft columns in het blad Vaktaal, een tijdschrift voor Neerlandici. Een aantal van die columns heeft hij bewerkt voor het boek Een Sprinter Is Een Stoptrein Zonder WC. De sturende kracht van taal, uitgegeven door Amsterdam University Press. (Zie ook de webwinkel van Onze Taal.)

Een rechter die oordeelt dat homo geen scheldwoord kan zijn. Een ingenieur die ‘Eet smakelijk!’ onbeleefd vindt, omdat het een gebiedende wijs is. Het zijn misverstanden over taal die wijdverbreid zijn. Bij communicatie gaat het niet om wat iemand letterlijk zegt, maar om wat hij eigenlijk bedoelt. Taal is nooit neutraal. Je kunt de werkelijkheid op verschillende manieren presenteren en daarmee de gedachten van je gesprekspartner in een bepaalde richting sturen. Vroeger had de trein ‘vijf minuten vertraging’, tegenwoordig vertrekt hij ‘over vijf minuten’. Wat is het verschil?

Twee leuke interviews over het boek vind je bij Frits Spits’ Taalstaat (Radio 1) en Nooit Meer Slapen (eveneens Radio 1).

Bronnen: Bol.com, Amsterdam University Press, Onze Taal en Radio 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *