De ‘wis je antwoorden’-knop

Posted in Algemeen by Alex on 28 August 2015

Waar is de ‘Wis je antwoorden’-knop op de oefeningenpagina gebleven? Het korte antwoord is dat de knop is verwijderd. Er kwamen klachten over binnen en die neemt Gespeld serieus.

Als je wilt weten waarom de knop het niet gered heeft, kun je hieronder het lange antwoord op de bovenstaande vraag lezen.

Vanuit het oogpunt van usability (gebruiksvriendelijkheid) is de reset button al vanaf zijn introductie omstreden. Ten eerste is er de vraag waarom iemand alle formuliervelden zou willen wissen, wanneer diegene er net tijd en moeite in heeft geïnvesteerd. Ten tweede wordt de knop vaak per ongeluk aangeklikt, niet in de laatste plaats omdat de volgorde van de knoppen wissen en versturen per website kan zijn omgedraaid. Waarom zie je de knop dan toch nog regelmatig? Dat heeft waarschijnlijk te maken met een van de tien belangrijkste regels van interface-ontwerp:

It is one of the most basic heuristics for interaction design to support user control and freedom by allowing users an “emergency exit” out of any situation they may have entered. (Nielsen 1994)

Usability-goeroe Jakob Nielsen heeft al in 2000 een aantal aardige vuistregels en overwegingen voor het gebruik van de reset button opgesteld, waarvan de meest sturende is dat je de knop alleen moet gebruiken als het een formulier betreft dat vaker ingevuld moet worden en niet automatisch wordt geleegd. (Tegenwoordig zorgen we ervoor dat elk formulier automatisch wordt geleegd, dus de tijd lijkt deze overweging enigszins te hebben ingehaald.) Met dat in het achterhoofd komt Nielsen dan ook op de conclusie uit dat ‘Most Web forms would have improved usability if the reset button was removed. Cancel buttons are also often of little value on the Web’ (Nielsen 2000). Mocht je de gehele rationale achter het verwijderen van de knop willen inzien, lees dan gerust het artikeltje van Nielsen uit 2000.

De knop is overigens alleen bij de oefeningen verwijderd, omdat, volgens bovengenoemde vuistregels, bij bijvoorbeeld de inschrijfpagina er altijd een duidelijke optie geboden moet worden om te allen tijde van de inschrijving (een grotere stap dan het maken van een oefening) af te zien. Ook daar zou ik zeggen dat je gewoon het tabblad in de browser kunt wegklikken, maar ach, laten we de reset button niet helemaal aan zijn lot overlaten.

Bronnen: http://www.nngroup.com/books/usability-inspection-methods, http://www.nngroup.com/articles/reset-and-cancel-buttons/