Gespeld


Oefenen met werkwoordspelling

Onderwijsfonds van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2024

Onlangs is mijn aanvraag voor het Onderwijsfonds van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2024 gehonoreerd! Met het toegekende bedrag zullen door studenten korte animaties worden gemaakt waarin specifieke categorieën in de werkwoordspelling in heldere en toegankelijke taal worden uitgelegd, zoals beschreven in het onderstaande stuk uit de aanvraag.

De oefeningen [op Gespeld] worden dagelijks door honderden leerlingen en studenten gemaakt, maar de eerdergenoemde feedback wordt slechts in beperkte mate gelezen. Deze aanvraag richt zich daarom op het vergroten van het leereffect bij de genoemde doelgroep door de ontwikkeling van vijftien korte kennisclips (één per oefencategorie, zoals ‘gebiedende wijs’ of ‘leenwerkwoord verleden tijd’) die de feedback op een aantrekkelijke en laagdrempelige manier aanbieden.

Veel dank aan de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde voor deze mooie subsidie. Ben je student in de richting animatie, vormgeving of een aanverwante richting en heb je interesse, neem dan zeker even contact op!


Digital Humanities-subsidie 2023-2024

Onlangs heb ik de Digital Humanities Small Grant 2023-2024 ontvangen van het Leiden University Centre for Digital Humanities (LUCDH). Met deze subsidie kan ik twee student-assistenten aanstellen om deel te nemen aan een onderzoeksproject waarbij de gegevens van Gespeld worden gebruikt, zoals beschreven staat in onderstaand uittreksel uit het subsidievoorstel.

In dit interdisciplinaire project, waarin de disciplines Nederlandse taalkunde en Digital Humanities worden gecombineerd, zullen twee student-assistenten beschikbare literatuur over de Nederlandse werkwoordspelling lezen en methodologieën uit het domein van Digital Humanities gebruiken om een dataset van 6 miljoen antwoorden bij oefeningen werkwoordspelling te onderzoeken die sinds 2013 zijn verzameld via de non-profit website Gespeld .

Ik ben Digital Humanities dankbaar en ik kijk ernaar uit om samen met twee studenten aan het project te werken. Ik hoop onze kennis van fouten in de Nederlandse werkwoordspelling te vergroten met behulp van datagestuurde technieken en big-data-statistieken.


Lezing VIOT 2024

Eind januari 2024 presenteren we op VIOT 2024 (Vereniging Interuniversitair Overleg Taalbeheersing) aan de Universiteit Twente, wederom over de spelling van (voornamelijk Engelse) leenwerkwoorden, zoals updaten en netflixen. In de lezing presenteren we kwantitatieve analyses waaruit blijkt dat leenwerkwoorden significant vaker incorrect worden vervoegd dan niet-leenwerkwoorden. Daarnaast tonen de resultaten aan dat een beperkt aantal typen werkwoorden gebaseerd op de uitgang van de stam, het grootste deel van de fouten veroorzaakt.

Voor meer informatie, zie het abstract en VIOT 2024.


Storing voorbij

Gespeld heeft een aantal dagen te maken gehad met een technische storing. Gelukkig is het probleem nu verholpen en kan de site weer volop worden gebruikt. Dank aan alle bezoekers die de storing meldden.


Lezing Het Schoolvak Nederlands 2023

Tijdens de conferentie Het Schoolvak Nederlands (HSN) 2023 zal Alex Reuneker van de Universiteit Leiden en Gespeld samen met studente Nederlandse Taal & Cultuur aan de Universiteit Leiden Mette Dunning onderzoek naar de spelling van leenwerkwoorden presenteren.

enter image description here

Voor meer informatie, zie Het Schoolvak Nederlands (HSN) 2023 en het abstract.


Toetsfunctie beschikbaar

Vanaf vandaag is de toetsfunctie op Gespeld beschikbaar voor alle docenten. Veel dank aan de docenten die de functie hebben getest.

In het menu zie je een nieuwe optie, 'Toetsen', waarmee je in een paar klikken een toets in Word-formaat genereert.

enter image description here

De nieuwe optie 'Toetsen' op Gespeld

Je kunt onder andere instellen uit hoeveel zinnen de toets moet bestaan en uit welke categorieën ze moeten komen, zoals 'persoonsvorm tegenwoordige tijd' of 'leenwerkwoorden'.

enter image description here

De nieuwe toetsfunctie op Gespeld

Veel succes met deze nieuwe functie.


Toetsen maken op Gespeld

Op veler verzoek wordt er gewerkt aan de mogelijkheid om toetsen te maken op Gespeld. Met een docentenprofiel kun je dan een toets aanmaken met een aantal oefenzinnen naar keuze en de toets downloaden als Word-bestand, zodat je gemakkelijk eventuele aanpassingen kunt doen. Natuurlijk zit er ook een antwoordmodel bij om het nakijkwerk te vergemakkelijken.

enter image description here

Foto door Ben Mullins op Unsplash

Heb je, als docent, suggesties voor deze uitbreiding? Neem dan even contact op via de contactpagina van Gespeld.


Nog meer oefenen

Je kon al eerder (bijna) oneindig blijven oefenen op Gespeld, door in het oefeningen-menu op 'willekeurig' te klikken. Helaas bleken veel spellers die optie niet gemakkelijk te kunnen vinden en daarom verschijnt nu, nadat je de dagelijkse oefening hebt gemaakt, een grote knop met de tekst 'Maak nog een oefening'.

enter image description here

De knop 'Maak nog een oefening'

Veel (bijna oneindig) spelplezier gewenst!


Profiel leerling activeren

Het komt weleens voor dat een leerling een profiel op Gespeld aanmaakt, maar zijn of haar profiel vergeet te activeren of de bevestigingsmail over het hoofd ziet. Een niet geactiveerd profiel was voor docenten niet zichtbaar in de zoekresultaten op de klassenpagina en dat zorgde voor enige verwarring.

Vanaf nu kun je het bovenstaande probleem als docent direct oplossen. Als je zoekt naar leerlingen op de klassenpagina, zie je ook profielen die nog niet geactiveerd zijn. Met een druk op de knop kun je ze als docent activeren en de leerling uitnodigen voor de klas die je aan het aanmaken bent.


Gelukkig nieuw schooljaar!

Het nieuwe school- en collegejaar is begonnen. Dat betekent, naast nog even genieten van de nazomer, ook een nieuwe kans om te oefenen met werkwoordspelling.

Veel plezier en succes!