Heb je een vraag? Wellicht vind je hieronder het antwoord. Als je vraag er niet bij staat, neem dan contact op.

Tijdstip dagelijkse mail

Vraag: De dagelijkse mail komt wel erg vroeg. Kan ik de tijd waarop ik de mail ontvang aanpassen?

Antwoord: Ja, dat kan heel gemakkelijk. Als je inlogt en naar je profiel gaat, kun je daar de mailtijd op 'ochtend', 'middag' of 'avond' zetten.

Hoe moet ik me uitschrijven?

Vraag: Ik wil niet meer meedoen met Gespeld. Hoe moet ik me uitschrijven?

Antwoord: Als je besloten hebt om te stoppen met Gespeld, dan kun je je uitschrijven door op de uitschrijven-link onder aan de pagina te klikken. Je krijgt dan een bevestigingsmail, zodat je je niet per ongeluk kunt uitschrijven. Pas na het klikken op de link in de mail ben je uitgeschreven.

Leerling aan klas toevoegen

Vraag: Het lukt me niet om een leerling aan een klas toe te voegen. Hoe kan dat?

Antwoord: Als je een leerling aan een klas wilt toevoegen is het belangrijk dat de leerling al een profiel heeft en dat profiel geactiveerd heeft. Als dat niet het geval is, zal de leerling niet in de zoekresultaten terugkomen. Vraag de betreffende leerling ook even of hij of zij zich wellicht onder een andere (internet)naam heeft ingeschreven.

Een fout in de oefening

Vraag: Volgens mij staat er een fout in de oefening. Wat kan ik doen?

Antwoord: Gespeld probeert de oefeningen uiteraard foutvrij te maken en te houden, maar een foutje is menselijk. Als je denkt een fout te hebben gezien, dan kun je contact opnemen met Gespeld. Als er inderdaad sprake is van een fout, dan wordt deze zo snel mogelijk verbeterd.

Engelse werkwoorden

Vraag: Ik vind die Engelse werkwoorden erg lelijk. Kunnen die er niet uit?

Antwoord: De oefeningen bevatten regelmatig leenwoorden uit het Engels die moeten worden vervoegd. Dat heeft niets met 'mooi' of 'lelijk' te maken, maar met het gebruik ervan in de dagelijkse taal. In nieuwsberichten, e-mails en andere teksten komen regelmatig woorden als 'hacken', 'rubgyen', 'releasen' en 'chillen' voor en ook die woorden moet je kunnen vervoegen.

In de Van Dale staat wat anders...

Vraag: Ik heb een woord uit een oefening even opgezocht op internet en in de Van Dale, maar het wordt daar anders geschreven. Wie heeft er gelijk?

Antwoord: Spelling is, tot op zekere hoogte, arbitrair. De spelling en spellingregels die op Gespeld worden gebruikt komen uit de officiĆ«le spelling, het Groene Boekje. De reden daarvoor is niet dat het Groene Boekje de beste spelling biedt, maar dat het de officiĆ«le spelling is waaraan het onderwijs zich moet houden.

Tips om te leren spellen

Vraag: Ik vind spelling toch wel erg moeilijk. Wat kan ik nog meer doen om beter te spellen?

Antwoord: Je kunt sites als deze of bijvoorbeeld Beter Spellen gebruiken, maar als je je algemene taalvaardigheid wilt verhogen, dan moet je vooral veel gaan lezen. Denk aan kwaliteitskranten (NRC, Volkskrant, Trouw) en Nederlandse boeken. (Vertalingen zijn natuurlijk ook prima.) Dat hoeft natuurlijk niet gelijk 'moeilijke literatuur' te zijn. In boekenwinkels en online vind je voldoende toegankelijke boeken en elke dag lezen helpt je echt goed op weg.

Ik wil geen mails meer

Vraag: Ik wil me niet uitschrijven, maar ik wil ook niet elke dag een mailtje. Kan dat?

Antwoord: Ja, dat kan. Als je inlogt en naar je profiel gaat, kun je daar aanvinken op welke dagen je een mail wilt ontvangen. Als je alle vinkjes weghaalt, krijg je dus geen mail meer, maar kun je wel gewoon blijven oefenen.